În acest articol noi vom vorbi despre un material foarte cunoscut pentru noi și anume placa ceramică. Ea este pe larg utilizată și în reparația altor încăperi. Ce trebuie să cunoaștem cînd alegem placa? Care placă și în care cazuri este potrivită? De cîtă placă va fi nevoie, și cum este instalată?
Placa ceramică pentru baie
Diversitatea plăcii: pentru lucrările interioare, lucrările exterioare și placa pentru havuzuri. Pentru lucrările exterioare este necesară placa cu rezistență ridicată la îngheț. Pentru a nu greși în alegere – studiați atent ambalajul. Marcările АI sau ВI înseamnă, că placa este rezistentă la îngheț, codul АIII sau ВIII indică că placa este pentru încăperi.
Placa pentru lucrările interioare poate fi instalată atît pe podea cît și pe pereți. Placa de podea are rezistență ridicată la abraziune, această calitate a ei este măsurată prin categorii și este marcată respectiv cu codul PEI (de la categoria I la categoria V): prima grupă, respectiv, este mai puțin rezistentă la abraziune, a cincea – cea mai rezistentă. Prima grupă este utilizată în baie, dormitor și așa mai departe; a doua – în încăperile de locuit, în afară de bucătărie și coridor; a treia – în bucătărie și coridor; a patra – în scările blocurilor, în oficii și săli de comerț.
Să menționăm separat despre o caracteristică importantă, care trebuie să o aibă orice placă de podea și despre care deseori este uitat – astfel de placă trebuie mereu să fie puțin rugoasă (în caz extrem – netedă), și niciodată lucioasă. Cu siguranță faceți deseori piruete complicate pe podeaua de cahlă, executată de „meșteri profesionali”, care au instalant glanț. Toată placa, atît cea de podea, cît și cea de perete variază în funcție de specie. Să aflați specia plăcii este foarte simplu după marcajul de pe ambalaj: pentru categoria întîi marcajul trebuie să fie de culoarea roșie, pentru al doua – albastru, iar pentru a treia – verde. Mai există o clasificare – după tehnologia de fabricare a plăcii. În primul rînd placa de cahlă (ceramică) și granit ceramică (în vorbire mai mult cunoscută ca „granit ceramic”). Placa ceramică este mai mult utilizată pentru pereți, iar granit ceramică ca fiind mai rezistentă (ea este fabricată din argile speciale de densitate înaltă) este utilizată pentru podea.
Următorul tip de placă – de gresie (sau majolică – cine și cum o numește): este placă de coacere dublă, foarte trainică și rezistentă la uzură, care de obicei este acoperită cu smalț netransparent. Dintre cele menționate acest soi – este cea mai ieftină și, de regulă, este utilizată pentru placajul podelelor în clădirile publice, scările blocurilor și așa mai departe. Multe caracteristici a ei sunt similare cu placa majolică kottoforte – placă presată, de asemenea de coacere dublă și acoperită cu smalț netransparent. Acestea sunt cele mai răspîndite tipuri a plăcilor de bază. Însă dacă doriți ceva mai exotic, atunci vedeți următoarele denumiri: momocottura – placă de o singură coacere; bicottura – placă de dublă coacere, din această cauză ea este mai puțin rezistentă, decît placa de o singură coacere; terralia – un soi de placă rar și scump de coacere dublă, pe lîngă aceasta este acoperită cu smalț transparent și este utilizată pentru placarea pereților interiori; teracotă – placă smălțuită și nesmălțuită pentru placarea podelelor; clincher – de asemenea smălțuită și nesmălțuită, în principal pentru lucrările exterioare, cît și pentru șemineuri în casă, este mai scumpă decît celelalte.
Și în cele din urmă, în afară de cele spuse, placa variază după dimensiuni: de la 10 pînă la 60 cm. În ultimul timp cea mai răspîndită pentru lucrările de interior a devenit placa de dimensiuni mari – 40х40, 40х30, 40х25, 40х20 centimetri. La bucătărie sa stabilit temeinic și este foarte populară dimensiunea 10х10 cm. Cu aceasta să finisăm clasificarea plăcii după tipuri, soiuri și altele. Să vorbim despre preț.
Cum alegem placa pentru baie?
Ce trebuie să cunoașteți cînd alegeți placa? Înainte de toate, metrajul necesar. În al doilea rînd – informație despre calitate. Placa de import este destul de scumpă, însă este foarte calitativă. Calitatea plăcii produse în Republica Moldova este foarte joasă – ea creează impresia că a fost produsă pe echipament uzat. Din această cauză dacă ați decis să economisiți banii, veți avea de lucru.
Principalele caracteristici, după care poate fi recunoscută placa, pe care nu trebuie să o procurați, sunt următoarele: încovoiată sau concavă; prezența știrbiturilor; diferență în dimensiunile plăcilor (chiar într-o singură cutie plăcile pot avea diferențe în dimensiuni de 1,5-2 mm), acest lucru poate fi spus și despre grosime. Se mai întîmplă, că într-o cutie placa poate fi de nuanțe diferite. Deci un mic sfat util: dacă cumpărați placă de producere națională (și cea importată tot trebuie verificată, poate este spartă) – verificați atent fiecare pachet. În acest caz doar un lucru poate încuraja – toate magazinele acceptă fără împotrivire teracota pentru schimb. Prin urmare, îndată cum a sosit achiziționarea la locul de destinație, verificați numaidecît încă odată toată placa la lumină bună.
Următorul sfat – procurați tot volumul de placă necesar pentru reparație și cu o rezervă pentru o suprafață nu mai mică de 1 m2. Acest lucru este explicat prin faptul că diferite serii, chiar și a unei și aceeași plăci, cu aceeași culoare, s-ar părea, diferă între ele cu nuanțele, și puteți să nu reușiți să procurați placă de nuanță necesară – poate deja va fi procurată de altcineva? În afară de aceasta, în timpul executării lucrărilor o anumită cantitate a plăcii în mod inevitabil va crăpa sau va fi tăiată greșit, nu la dimensiunea necesară – aceste momente trebuie să fie luate în considerație.
Al treilea criteriu – este prețul. Un metru pătrat de placă costă de la 50 lei pînă la 800 lei. Prețul este format luînd în considerație calitatea fabricării, frumusețea, acuratețea suprafeței. Costul instalării unui metru pătrat, dacă apelați la profesionali, va oscila între 80 lei și 200 lei. Aceasta depinde de doi factori – dimensiunea plăcii (de regulă, cu cît mai mare este placa după dimensiuni, cu atît mai ieftină este instalarea) și de profesionalismul meșterului. La negociere va avea importanță volumul de lucru, și la metrajul mare aveți dreptul să contați pe o oarecare reducere.
Să presupunem, a venit meșterul și a început instalarea teracotei (granit ceramic). Atrageți atenția la începutul lucrului lui. Criteriul profesionalismului teracotistului este lățimea și constanța rostului între plăci – cu cît mai subțire și mai stabil, cu atît este mai calitativ. Astfel, rostul cu grosimea de 1,5 mm poate fi menținut doar de un specialist bun.
Dacă doriți ca lucrările cu placa în apartamentul vostru sau în casă să fie executate cît mai calitativ și rapid, compania Euroremont-Style este gata să vă ofere serviciile sale. Noi efectuăm instalarea plăcii ceramice pe orice suprafețe în orice încăperi. Calificarea înaltă a meșterilor, utilizarea instrumentelor profesionale și a celor mai bune adezive pentru teracotă ne permite să garantăm o calitate impecabilă. Placajul cu placa este executat frumos și pentru o perioadă lungă de timp.
Compania Euroremont-Style efectuează instalarea profesională a plăcii. Noi avem o experiență mare de lucru cu utilizarea tehnologiilor și materialelor moderne. Acest lucru ne permite să garantăm fiecărui client un nivel înalt și executare rapidă a lucrărilor de reparație și finisare.
Pentru primirea informației mai detaliate despre serviciile noastre puteți oricînd face legătură cu noi la numerele de telefon
+373 780 85 656 sau +373 692 05 504