Без рубрики

Izolația acustică a încăperilor

Întorcîndu-ne acasă de la serviciu și închizînd ușa apartamentului, vă pare, că după ea au rămas toate problemele și acum vă puteți relaxa și odihni în liniște. Însă lucrurile stau altfel. Apartamentul este plin de sunete: scîrțîitul ușilor și zgomotele din bucătărie, pașii apropiaților, sunetele dispozitivelor de uz casnic. Iar dacă ceva se mai întîmplă la vecinii de alături sau de mai sus? Toate acestea formează o cacofonie de sunete, așa numită gălăgie de uz casnic, iar din cauza lui apare iritabilitatea, stresul, oboseala. Desigur că apare întrebarea: cine este de vină și ce poate fi făcut?

Să începem cu teoria: ce este „sunet” și „zgomot”. Sunetul – este un fenomen fizic, cauzat de mișcarea oscilatorie a particulelor. Oscilațiile acustice au amplitudine și frecvență anumită. Astfel omul poate auzi sunetele, care diferă prin amplitudine în mii de milioane de ori. Zgomotul, la rîndul său este un amestec haotic a sunetelor. Pentru a calcula volumul este utilizată o așa numită scară „А” cu unitate de măsură – decibel (dB).

Standartele actuale în construcții și regulile reglementează strict indecele minim de izolare a construcțiilor de protejare. De exemplu, pentru zgomot aerian în clădirile de locuit el constituie 50 dB. Aceasta – este normă sanitară, pragul inferior de existență confortabilă. Însă această normă este calculată pentru zgomot obișnuit, ci nu pentru lecțiile de muzică, petreceri sau stradă gălăgioasă. În afară de aceasta, aceste 50 dB sunt atinse doar în cazul respectării exacte a tehnologiei construcției.

Izolația acustică a pereților și pereților-despărțitori.

Orice încăpere este îngrădită de pereți, care reprezintă barieră pentru undele sonore. Aceste construcții sunt de două tipuri: cu un singur strat (deseori monolite – din cărămidă, din beton armat, din piatră și altele), și cu mai multe straturi, care constau din set de materiale diferite. Izolația fonică a încăperilor poate fi crescută prin următoarele metode. În primul rînd, de a face astfel ca unda sonoră să nu poată facă bariera să oscileze, transmițînd sunetul în interiorul încăperii. Pentru aceasta bariera trebuie să fie sau masivă (grea) sau dură. Cu cît este mai greu și gros monolitul cu atît este mai mare frecvența sunetului, cu atît mai puțin vibrează peretele, și, asta înseamnă că capacitatea ei de izolație fonică este mai bună. Pereții din material de construcție din structură celulară deschisă (de exemplu, beton poros) trebuie să fie tencuite minuțios. Astfel, veți preveni pătrunderea undei sonore prin celule. În al doilea rînd, pentru a atinge absorbția și dispersia energiei undei sonore înăuntru construcției de izolare. Acest lucru este obținut cu ajutorul construcțiilor cu mai multe straturi din materiale celulare și fibroase. Sunetul ca și cum este „împotmolit” în ele. Construcția cu mai multe straturi constă din foi de diferite materiale, între care există un spațiu vaporos. În astfel de structură vibrațiile se micșorează mai rapid, decît într-un material omogen.

Proprietățile fonoizolante a barierei „în foi” cu o densitate relativ scăzută sunt comparabile cu caracteristicile peretelui monolit. În acest fel, bariera cu grosimea de 150 mm cu un strat de 40 de milimetri a umpluturii de vată minerală și spațiul vaporos de 100 mm, placată pe din afară cu plăci de ipsos cartonate cu grosimea de 12,5 mm fiecare, va asigura izolație fonică de 52 dB. Aceasta este destul pentru protecția de la zgomotul produs de sursele răspîndite în uzul casnic.

Izolația fonică a podelii și a tavanului.

Izolația fonică a încăperilor de jos și de sus este determinată de acoperirea între etaje. Însă pentru protecția de la zgomotul structural el ar trebui să fie făcut prea gros sau greu. În calitate de izolație fonică suplimentară poate fi montat tavan suspendat sau căptușit, însă cu mult mai eficient este instalarea podelii fonoizolante. Ea poate fi montată pe grinzișoare sau pe un fundament elastic („plutitor”). Zgomotul de șoc este micșorat cu ajutorul substratului din materiale diverse. În mediu, podeaua „plutitoare” este în stare să micșoreze zgomotul de 8-33 dB pentru cele mai răspîndite sunete în uzul casnic cu frecvențe de la 150 pînă la 300 Hz. Acesta este un indicator foarte bun.

În casele cu multe etaje în lupta cu zgomotul de șoc este utilizat material de căptușeală. Cu ajutorul lui sunt protejate îmbinările elementelor portante. În acest caz cele mai eficiente sunt fibrele silice în rulou Supersil cu grosimea de 6 mm, ele permit de a micșora zgomotul cu 27 dB.

De asemenea nu trebuie uitat despre izolația fonică a ferestrelor și a ușilor – este o sarcină foarte importantă, deoarece protecția de zgomotul aerian de stradă este determinat nu de pereții exteriori ci anume ferestrele.

Această problemă are două soluții. Prima – este schimbul ferestrelor obișnuite cu geamuri obișnuite cu ferestre termopane. A doua soluție, mai ieftină și totuși foarte eficientă – este reparația ferestrelor standarde din lemn cu cercevea cuplată sau secționată. Reparația include instalarea sticlelor mai groase cu grosime diferită, ceea ce va proteja construcția de sonoritate, instalarea geamurilor pe etanșant (de exemplu, pe silicon), instalarea absorbantului acustic pe perimetrul cutiei între sticle, și de asemenea instalarea conturului dublu de etanșant în portic. Complexul acestor lucrări minuțioase rezultă în mărirea izolației fonice cu 10 dB, iar acesta este un rezultat simțitor.

Ermetizarea încăperii și izolația fonică a echipamentului ingineresc. Crăpăturile sub uși, spațiile și găurile în pereți și pereți-despărțitori, rosturile de temperatură și de contracție a elementelor de construcții dăunează mereu izolației fonice a încăperii. În așa mod, fantă de aerisire de 15 mm sub ușa între camere va scădea absorbția sunetului de către barieră cu 5-9 dB, iar gaura fără fund pentru prizele electrice în peretele de separare a apartamentului, va permite și să aveți o discuție cu vecinii. Anume din această cauză orificiile de aerisire în ușile dintre camere trebuie echipate cu perdele care se închid. Prizele electrice trebuie situate cu deviație spre partea orizontală, astfel eliminînd posibilitatea de pătrundere a zgomotului. La încorporarea instalației de iluminat în pereți și tavan nu uitați să astupați bine crăpăturile și fantele. Ele pot să scadă considerabil indecele de izolație fonică a elementului de protecție.

Compania Euroremont-Style efectuează toate lucrările de izolație fonică. Noi avem o experiență mare de lucru cu utilizarea tehnologiilor și materialelor moderne. Acest lucru ne permite să garantăm fiecărui client un nivel înalt și executare rapidă a lucrărilor de reparație- finisare.

Pentru primirea informației mai detaliate despre serviciile noastre puteți oricînd face legătură cu noi la numerele de telefon
+373 780 85 656 sau +373 692 05 504