Без рубрики

Gips-carton – fapte cunoscute și necunoscute

Gips-cartonul sau foile PGC, este unul dintre cele mai răspîndite materiale pentru finisarea încăperilor. Datorită gips-cartonului a apărut o tendință întreagă în lucrările de reparație și finisare. Ce cunoaștem noi despre acest material de construcție…

În anul 1888, în Statele Unite ale Americii, proprietarul fabricii de hîrtie Augustin Sackett în căutarea utilizării noi a celulozei pentru prima dată a utilizat gipsul plasat între cîteva straturi de hîrtie.

În acest mod a fost elaborată prima în lume scîndură de construcție/cherestea.

Ajungînd în zilele noastre gips-cartonul a trecut prin multe schimbări, iar gips-cartonul pe care îl cunoaștem și îl utilizăm activ a fost patentat de americanul Clarence Utsman.

Pînă în anul 1955, în SUA, conform estimărilor experților, 50 de procente de case au fost construite cu utilizarea gips-cartonului (PGC).

Astăzi gips-cartonul, împreună cu multe alte plăci de construcție similare, continuă să servească drept material de construcție preferat, atît în sectorul locuibil cît și în cel comercial.

Gips-cartonul este pe larg utilizat la finisarea pereților și tavanelor interioare, este utilizat în calitate de perete-despărțitor și membrană rezistentă la foc. Caracteristicile și proprietățile tehnice ale gips-cartonului au o mare eficiență economică, rezistență la foc și posibilitatea de a fi reparat.

Materialul utilizat la fabricarea plăcii de ipsos cartonat PGC

Gipsul este un material cristalin natural, găsit în roci sedimentare.

Gipsul de asemenea se formează în calitate de produs secundar a unor procese industriale și de producție, cel mai răspîndit dintre care este desulfurarea gazelor de ardere la arderea combustibililor fosili, utilizat pentru alimentarea centralelor electrice.

Sintetizat în urma acestui proces, produsul este uneori numit „gips sintetic”. Ambele forme a gipsului, natural și dobîndit artificial, chimic este sulfat de calciu dihidrat CaSO4 2H2O.

Încălzirea ipsosului pulveriform la o temperatură de 180oC elimină umiditatea liberă, în urma a astfel de „calcinare” este primit sulfat de calciu semihidrat, care este ingredientul de bază în ipsos.

Tehnologiile de fabricare a gips-cartonului PGC

Как делают гипсокартон (гкл) Гипсокартон производится путем объединения обожженного гипса с водой и другими добавками до образования кашицы, которая подается между непрерывными слоями бумаги.

Непрерывный лист гипсокартона движется вдоль линии конвейера полугидрат сульфата кальция кристаллизуется (регидратирует) в исходное состояние (дигидрат), бумага становится связанной с гипсовым полотном.

Затем полотно гипсокартона нарезают по длине и сушат в печах, чтобы удалить излишнюю влагу.

Gips-cartonul este produs prin combinarea ipsosului calcinat cu apă și alte adaosuri pînă la formarea unei paste, care este situată între straturile continuie de hîrtie.

Stratul continuu de gips-carton se mișcă de-a lungul liniei transportorului, sulfatul de calciu semihidrat se cristalizează (rehidratează) la starea inițială (dihidrat), hîrtia devine legată cu foaia de gips.

Apoi foia de gips este tăiată în lungime și uscată în cuptorul pentru arderea gipsului, pentru a îndepărta excesul de umiditate.

Caracteristicile de consum al gips-cartonului PGC.

Din punct de vedere tehnic gips-cartonul (PGC) este definit ca denumirea comună a tăbliilor laminate, care constau din material ignifug, în mare parte din ipsos, cu acoperire de hîrtie din partea din față și spate.

Însă în ultimii ani numărul materialelor pe bază de ipsos a crescut considerabil, multe materiale au fost proiectate pentru scopuri anumite.

Gips-cartonul pentru finisarea interioară a pereților și tavanelor
Gips-carton de tavan pentru tavanele interioare
Foi armate de gips pentru pereții exteriori și interiori și tavane
Gips-carton pentru încăperile umede

Foile de gips-carton în calitate de material de finisare s-au arătat din partea cea mai bună, în mare parte datorită principalelor sale caracteristici de calitate.

Avantajele gips-cartonului PGC

Rezistența la foc : Gips-carton (PGC) are o rezistență ridicată la foc. Sub influența asupra gips-cartonului a temperaturilor înalte în caz de incendiu, umiditatea legată chimic, prezentă în placa de gips este eliberată sub formă de vapori, încetinind în mod eficient transmiterea de căldură. Chiar și după calcinarea completă , cînd toată umiditatea a fost evaporată din gips, foaia calcinată continuă să își îndeplinească funcția de barieră de protecție de la căldură și flamă. Gips-cartonul la momentul dat este unul dintre cele mai sigure materiale utilizate pentru finisarea interiorului.

Izolația acustică : Prevenirea sau reducerea la minim a transmiterii sunetelor nedorite din încăperile vecine este una dintre principalele considerente la etapa de proiectare a clădirii. Pentru asigurarea izolației fonice normale sunt utilizate construcții cu un strat și mai multe din PGC, capabile să asigure izolația fonică la nivelul necesar.

Posibilitatea de reparare și versatilitatea: Suprafețele acoperite cu gips-carton (PGC) pot fi ușor reparate. Gips-cartonul satisface o gamă largă de cerințe arhitecturale. Ușurința și rapiditatea utilizării, performanța, accesibilitatea și adaptarea la orice formă îl poziționează în afară oricărei competiții.

Economia: Finisarea cu gips-carton are un cost relativ scăzut față de alte materiale, utilizate în sistema ignifugă sau în calitate de finisare al interiorului.

Ecologia: O mare parte a hîrtiei pentru gips-carton este fabricată din cea reciclată. Industria de ipsos utilizează tot mai larg „ipsosul sintetic”, această materie primă este produsul secundar, sau rămășițele de la alte procese de fabricație. Utilizînd ceea ce înainte putea fi un deșeu, este redus fluxul de deșeuri tari care sunt duse la locurile de aruncare a deșeurilor, și în același timp, extinzînd resursele naturale de ipsos.

Despre modul de alegere a profilului pentru gips-carton PGC

Profilul pentru gips-carton este unul dintre materialele de construcție de neînlocuit. El este de neînlocuit din motivul că fără el este imposibil de a face construcții din gips-carton. Pentru fabricarea lor este utilizat material diferit. Profilurile sunt carcasa pentru construcția instalată. Anume pe ea sunt fixate foile. La procurarea profilului pentru gips-carton trebuie acordată atenția la rezistența structurală și respectarea normelor existente. Profilurile pot fi divizate în: de suport, de tavan și ghidaje. Profilurile de suport sunt potrivite pentru construcții verticale și pereți despărțitori. Ghidajele sunt punți între profilurile de tavan și de suport.

Este de dorit, ca profilul pentru gips-carton să fie acoperit cu zinc, pentru a preveni coroziunile și deteriorările. De multe ori, producătorii necinstiți îl acoperă cu aliaj, care conține doar 30 de procente de zinc și nu 99 de procente. Din aceast cauză ar trebui evitată cumpărarea produselor vopsite. Este posibil de a proteja de achiziția necalitativă prin verificarea grosimii produsului, care trebuie să aibă nu mai puțin de jumătate de centimetru. Gips-cartonul este utilizat atît în construcții, cît și în finisare, și necesită o fixare sigură. Profilul pentru el ușurează mult sarcina de instalare a tavanului suspendat și procesul de placaj al pereților, deoarece foile rămîn doar de a fi legate de carcasa gata. În afară de aceasta, profilurile fac bine față sarcinii de decorare a secțiunilor colțare a încăperii reparate, din cauza formelor geometrice stricte simplifică foarte mult sarcina constructorilor. În procesul de instalare nu trebuie uitat despre tubul ondulat – detală specială, care oferă profilurilor rezistență suplimentară.

Compania Euroremont-Style execută o gamă complexă a lucrărilor cu gips-carton. Noi avem o experiență mare de lucru cu utilizarea tehnologiilor și materialelor moderne. Acest lucru ne permite să garantăm fiecărui client un nivel înalt și executare rapidă a lucrărilor de reparație și finisare.

Pentru primirea informației mai detaliate despre serviciile noastre puteți oricînd face legătură cu noi la numerele de telefon
+373 780 85 656 sau +373 692 05 504